Wat is one repetition maximum (1RM)?

0
141
Wat is one repetition maximum ?
Wat is one repetition maximum ?

One repetition maximum (1RM) is de maximale hoeveelheid gewicht die iemand kan tillen in een bepaalde oefening voor één herhaling. Het is een maatstaf voor de kracht van een individu en wordt vaak gebruikt in krachtsporten, zoals powerliften, om trainingen te plannen en progressie te volgen.

Het bepalen van een 1RM kan worden gedaan door een aantal oefeningen met steeds zwaardere gewichten te doen, totdat het maximale gewicht is bereikt dat kan worden getild voor één herhaling. Dit kan worden gedaan onder professionele begeleiding, zoals een trainer of coach, om te voorkomen dat er blessures ontstaan.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het bepalen van een 1RM een intensieve en zware inspanning vereist en niet vaak moet worden herhaald. Het is aan te raden om de 1RM alleen te bepalen als je al enige ervaring hebt met krachttraining en als je gezond bent.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat 1RM alleen een indicatie is van de kracht van een individu en dat er veel andere factoren zijn die de prestaties beïnvloeden, zoals techniek, uithoudingsvermogen, energiebalans en mentale focus.

Een herhaling maximum (1RM) is een maatstaf voor de maximale kracht van iemand op een bepaalde oefening. Hoewel het gebruikt kan worden om progressie bij te houden en geschikte doelen te stellen voor krachttraining, is het belangrijk om juiste techniek te gebruiken en raadpleging te hebben met een gekwalificeerde professional voordat je een 1RM probeert. Een 1RM uitvoeren met slechte techniek of zonder juiste voorbereiding kan het risico op letsel verhogen. Bovendien kan het te vaak uitvoeren van 1RMs ook letsel veroorzaken. Het is het beste om onder begeleiding van een gecertificeerde professional of trainer te zijn wanneer je een 1RM probeert.