Wat is een Dumbbell of halterstang ?

2
619
The metal dumbbell.
The metal dumbbell.

De dumbbell, een soort vrij gewicht dat wordt gebruikt bij krachttraining. Een dumbell is een korte halterstang, met een lengte van ongeveer 20 tot 40 centimeter.

Je hebt dumbbells die je kunt aanpassen voor het gewicht dat je nodig hebt voor een training. En je hebt dumbbells met een vast gewicht. Mensen trainden al net dumbbells sinds de jaartelling. Meestal wordt er getraind met 2 dumbbells met een gelijk gewicht. Dumbbells behoren tot de basisuitrusting van een sportschool of een home gym. Dumbbells zijn nagenoeg onverslijtbaar en gaan een levenlang mee.

Vrije gewichten zijn dumbbell, barbells, sandbells en kettlebells. In tegenstelling tot gewichtsmachines, dwingen ze gebruikers niet tot specifieke, vaste bewegingen en vereisen ze daarom meer inspanning van de stabiliserende spieren van het individu.

Er wordt vaak beweerd dat oefeningen met vrije gewichten juist om deze reden superieur zijn. Ze worden bijvoorbeeld aanbevolen voor golfspelers, aangezien golf een eenzijdige oefening is die het evenwicht van het lichaam kan doorbreken, waardoor oefeningen nodig zijn om het evenwicht in de spieren te behouden.

In sportscholen zul je enkel maar dumbbells zien met een vast gewicht. Mensen die thuis training maken vaak gebruik van verstelbare dumbbells. Op sportscholen zijn gewichten beschikbaar in de bereik van 1 t/m 50 kilo. Deze staan opgesteld in dumbbellrekken.

Een halterstang om thuis te training is ongeveer 2kg zwaar. Je kan hieraan gewicht toevoegen. Het maximale (veilige) gewicht is ongeveer 30 kilo.

Deze dumbbells zijn te koop bij bijvoorbeeld de Action (tot ongeveer 10 kg) en via bol.com in zwaardere uitvoeringen.

 

 

2 REACTIES

Reacties zijn gesloten.