Proteïne shakes voor bodybuilders

0
259
young man or bodybuilder with protein shake bottle
young man or bodybuilder with protein shake bottle

Als je niet genoeg eiwitten in je dieet hebt zitten kun je ervoor kiezen om een proteïne shake te nemen, dit neem je dan om extra eiwitten aan je proteïne dieet toe te voegen. Proteïne shakes werken prima, maar zijn absoluut geen wondermiddel, het is gewoon een voedingssupplement.

Proteïne shakes kunnen eiwitten bevatten uit verschillende bronnen

Proteïne shakes kunnen eiwitten bevatten uit verschillende bronnen, de meest gebruikte bron is melk, maar er wordt ook proteïne uit bronnen gewonnen zoals rijst. Er zijn proteïne shakes die snel worden opgenomen en shakes die langzaam worden opgenomen, een whey shake wordt snel opgenomen in het lichaam en een caseine shake wordt langzaam opgenomen in het lichaam. Een whey shake wordt binnen een paar uur verwerkt, terwijl een caseine shake er tot wel acht uur over doet.

Wanneer te gebruiken?

Bodybuilders nemen proteïne shakes na het trainen en voor het slapen, sommige nemen zelfs een shake bij het wakker worden. Een bodybuilder neemt een whey shake meteen na het trainen omdat zijn spieren na het trainen snelle eiwitten nodig hebben, voor het slapen neemt hij een caseine shake om spierverlies tijdens de nachtrust te minimaliseren. Proteïne shakes worden ook wel ochtends gebruikt als ontbijtvervanger. Proteïne shakes als maaltijdvervanger is heel erg handig want je bent in tien seconden klaar met eten als je een beetje doordrinkt, maar ik heb het gevoel dat het minder gezond is dan een plak proteinearm brood met wat kipfilet met sla.

Als je naar de fitness gaat en hard traint kun je na de training aan proteine shakes beginnen, maar denk erom dat het echt geen wondermiddel is en dat het ook niet heel veel uitmaakt als je het niet doet. Als je ervoor zorgt dat je snel iets met veel eiwitten erin eet na het trainen hoef je geen proteine shakes te gebruiken. Ik vond het de eerste paar keer dat ik zo’n shake meenam naar de fitness een beetje raar, maar als je om je heen kijkt zie je dat heel veel mensen shakes bij zich hebben.

Kosten

Proteïne shakes zijn best wel prijzig, ik denk dat als je 3 euro per shake betaalt dat je een gemiddelde prijs betaalt. Hoe groter de pot die je koopt, hoe meer je bespaart, ik zou je dus ook aanraden om een grote voorraad in te slaan in plaats van kleine porties. Daarnaast zou ik je aanraden om je shakes online te kopen, in de supermarkt of in dieetwinkels is het vaak 2x zo duur. Dat is ook logisch want een webshop hoeft veel minder huur en personeel te betalen

Smaken

Je kunt proteïne shakes kopen in allerlei smaken, ik ben een grote fan van banaan en cookies and cream.