Wat zijn Preacher Curls en welke spieren train je hiermee?

0
385
Preacher curls isoleren de biceps door het gebruik van een schuine bank, waardoor volledige spiercontractie en groei worden bevorderd.
Preacher curls isoleren de biceps door het gebruik van een schuine bank, waardoor volledige spiercontractie en groei worden bevorderd.

Preacher Curls zijn een populaire oefening in de wereld van krachttraining, specifiek gericht op het isoleren van de biceps. Deze oefening, uitgevoerd op een speciaal ontworpen bank, zorgt voor een diepe contractie van de biceps en minimaliseert het gebruik van andere spieren, waardoor je je volledig kunt richten op het ontwikkelen van je biceps. In dit artikel zullen we de anatomie van de betrokken spieren bespreken, de voordelen van Preacher Curls uitleggen, en een gedetailleerde standaardprocedure (SOP) bieden voor de correcte uitvoering van deze oefening.

Anatomie van de Biceps

De Functie en Structuur van de Biceps

De biceps, of biceps brachii, is een tweekoppige spier aan de voorkant van de bovenarm. Deze spier bestaat uit twee delen: het lange hoofd en het korte hoofd. De primaire functie van de biceps is het buigen van de elleboog en het supineren van de onderarm, wat betekent dat het de palm van de hand naar boven draait. Deze spier speelt een cruciale rol in veel dagelijkse activiteiten en sportprestaties.

Andere Betrokken Spieren

Hoewel de Preacher Curl voornamelijk de biceps isoleert, zijn er enkele andere spieren die een ondersteunende rol spelen. Deze omvatten de brachialis en de brachioradialis. De brachialis ligt onder de biceps en helpt bij het buigen van de elleboog, terwijl de brachioradialis, een spier van de onderarm, ook bijdraagt aan de elleboogflexie.

De biceps brachii bestaat uit twee hoofden, de lange en korte kop, en bevindt zich aan de voorkant van de bovenarm.
De biceps brachii bestaat uit twee hoofden, de lange en korte kop, en bevindt zich aan de voorkant van de bovenarm.

Voordelen van Preacher Curls

Isolatie van de Biceps

Een van de grootste voordelen van Preacher Curls is de mogelijkheid om de biceps te isoleren. Door je armen op een schuine bank te plaatsen, elimineer je het gebruik van andere spieren en zorg je ervoor dat de biceps het meeste werk doen. Dit leidt tot een betere spieractivatie en uiteindelijk tot een grotere spiergroei.

Verhoogde Spierhypertrofie

Preacher Curls zorgen voor een volledige beweging en een diepe contractie van de biceps. Dit leidt tot een verhoogde spierhypertrofie, wat betekent dat je spieren groter en sterker worden. Door de biceps volledig uit te rekken en samen te trekken, maximaliseer je de tijd onder spanning, wat een belangrijke factor is voor spiergroei.

Verminderde Kans op Valsspelen

Bij veel biceps-oefeningen, zoals de traditionele bicep curl, bestaat de neiging om te ‘valsspelen’ door andere spieren te gebruiken of door je lichaam te bewegen om het gewicht omhoog te krijgen. Bij Preacher Curls is dit veel moeilijker, omdat je armen stabiel worden gehouden door de bank. Dit dwingt je om de oefening correct uit te voeren en vermindert de kans op blessures.

Standaard Procedure (SOP) voor de Uitvoering van Preacher Curls

Voorbereiding

 1. Benodigdheden verzamelen: Zorg ervoor dat je een Preacher Curl-bank en een halter of EZ-bar beschikbaar hebt. Selecteer een geschikt gewicht dat uitdagend is maar je in staat stelt om de oefening correct uit te voeren.
 2. Instellen van de bank: Pas de hoogte van de Preacher Curl-bank aan zodat je bovenarmen comfortabel op het kussen rusten en je ellebogen licht gebogen zijn. Zorg ervoor dat je voeten stevig op de grond staan voor stabiliteit.

Uitvoering

 1. Beginpositie: Ga op de Preacher Curl-bank zitten en pak de halter of EZ-bar vast met een onderhandse greep (handpalmen naar boven). Plaats je bovenarmen stevig tegen het kussen en houd je rug recht.
 2. Het optillen van het gewicht: Adem in en begin het gewicht omhoog te brengen door je ellebogen te buigen. Focus op het aanspannen van je biceps terwijl je het gewicht naar je schouders brengt.
 3. Toppositie vasthouden: Wanneer je het hoogste punt bereikt, pauzeer een moment en knijp je biceps samen om maximale contractie te bereiken. Zorg ervoor dat je ellebogen stabiel blijven en niet naar buiten wijzen.
 4. Langzaam laten zakken: Adem uit en laat het gewicht langzaam en gecontroleerd zakken tot je armen bijna gestrekt zijn. Voorkom dat het gewicht volledig rust om de spanning op je biceps te behouden.
 5. Herhaling en sets: Voer 3-4 sets uit van 8-12 herhalingen, afhankelijk van je trainingsdoelen en ervaringsniveau. Rust 60-90 seconden tussen de sets.

Tips voor Succes

 • Beheersing en techniek: Focus op een langzame, gecontroleerde beweging tijdens zowel de concentrische (optillen) als de excentrische (laten zakken) fasen van de oefening.
 • Ademhaling: Vergeet niet om te ademen tijdens de oefening. Adem in tijdens het optillen van het gewicht en adem uit tijdens het laten zakken.
 • Progressie: Verhoog het gewicht geleidelijk naarmate je sterker wordt om progressieve overbelasting te garanderen, wat essentieel is voor spiergroei.

Variaties van Preacher Curls

Hoewel de standaard Preacher Curl een uitstekende oefening is voor het isoleren van de biceps, zijn er verschillende variaties die je kunt proberen om je trainingen te diversifiëren en je spieren op verschillende manieren te prikkelen.

Preacher curls met een EZ-stang isoleren de biceps effectief, verminderen polsbelasting, bevorderen spiergroei en verbeteren armspierdefinitie aanzienlijk.
Preacher curls met een EZ-stang isoleren de biceps effectief, verminderen polsbelasting, bevorderen spiergroei en verbeteren armspierdefinitie aanzienlijk.

EZ-Bar Preacher Curl

De EZ-bar, met zijn gekromde handgrepen, kan een comfortabelere grip bieden en de polsbelasting verminderen in vergelijking met een rechte halter. Dit maakt het een populaire keuze voor velen die Preacher Curls doen.

Uitvoering

 1. Beginpositie: Pak de EZ-bar vast met een onderhandse greep, waarbij je handen op de gekromde delen van de bar rusten. Plaats je bovenarmen stevig tegen het kussen van de Preacher Curl-bank.
 2. Beweging: Buig je ellebogen om de bar naar je schouders te brengen, pauzeer op het hoogste punt en laat de bar langzaam terugzakken naar de beginpositie.
 3. Sets en herhalingen: Voer 3-4 sets uit van 8-12 herhalingen, net als bij de standaard Preacher Curl.
Dumbbell preacher curls isoleren de biceps, bieden verbeterde controle en balans, bevorderen spiergroei en verbeteren de definitie van de armspieren effectief.
Dumbbell preacher curls isoleren de biceps, bieden verbeterde controle en balans, bevorderen spiergroei en verbeteren de definitie van de armspieren effectief.

Dumbbell Preacher Curl

Het gebruik van dumbbells voor Preacher Curls zorgt voor een evenwichtige spierontwikkeling, aangezien elke arm onafhankelijk moet werken. Dit kan helpen bij het corrigeren van eventuele spieronevenwichtigheden tussen je armen.

Uitvoering

 1. Beginpositie: Ga op de Preacher Curl-bank zitten en pak een dumbbell in elke hand. Plaats je bovenarmen tegen het kussen en houd je handpalmen naar boven gericht.
 2. Beweging: Til één dumbbell tegelijk op door je elleboog te buigen en breng het gewicht naar je schouder. Laat het gewicht langzaam zakken en herhaal met de andere arm, of voer beide armen tegelijkertijd uit.
 3. Sets en herhalingen: Voer 3-4 sets uit van 8-12 herhalingen per arm.

Single-Arm Preacher Curl

Deze variatie richt zich nog meer op de isolatie van elke biceps afzonderlijk, wat kan helpen om maximale spiercontractie en een beter spiergevoel te bereiken.

Uitvoering

 1. Beginpositie: Ga op de Preacher Curl-bank zitten en pak een dumbbell in één hand. Plaats je bovenarm tegen het kussen en houd je handpalm naar boven gericht.
 2. Beweging: Buig je elleboog om de dumbbell naar je schouder te brengen, pauzeer op het hoogste punt en laat het gewicht langzaam terugzakken naar de beginpositie.
 3. Sets en herhalingen: Voer 3-4 sets uit van 8-12 herhalingen per arm, voordat je wisselt van arm.

Cable Preacher Curl

Het gebruik van een kabelmachine voor Preacher Curls zorgt voor een constante spanning op de biceps gedurende de gehele beweging, wat kan bijdragen aan een grotere spieractivatie en groei.

Uitvoering

 1. Beginpositie: Bevestig een rechte stang aan een lage kabelpoelie. Ga op de Preacher Curl-bank zitten en pak de stang vast met een onderhandse greep, handpalmen naar boven gericht.
 2. Beweging: Buig je ellebogen om de stang naar je schouders te brengen, pauzeer op het hoogste punt en laat de stang langzaam terugzakken naar de beginpositie.
 3. Sets en herhalingen: Voer 3-4 sets uit van 8-12 herhalingen.

Alternatieve Apparatuur

Naast de traditionele Preacher Curl-bank zijn er ook andere apparaten en hulpmiddelen die je kunt gebruiken om variatie aan je training toe te voegen.

Machine Preacher Curl

Veel sportscholen hebben een Preacher Curl-machine die speciaal is ontworpen om de oefening te vergemakkelijken. Deze machines bieden vaak meer stabiliteit en kunnen een goede optie zijn voor beginners of mensen die herstellen van een blessure.

Resistance Band Preacher Curl

Voor degenen die thuis trainen of op zoek zijn naar een draagbare optie, kunnen weerstandbanden een uitstekende keuze zijn. Bevestig de band onder de bank of een stevig object, en voer de Preacher Curls uit zoals je dat met een halter zou doen.

Progressieve Overbelasting en Trainingsfrequentie

Om je biceps effectief te trainen en spiergroei te bevorderen, is het belangrijk om progressieve overbelasting toe te passen. Dit betekent dat je geleidelijk de belasting op je spieren verhoogt door het gewicht te verhogen, meer herhalingen uit te voeren, of de rusttijd tussen sets te verkorten.

Progressieve Overbelasting Toepassen

 1. Gewicht Verhogen: Verhoog het gewicht dat je gebruikt voor Preacher Curls wanneer je merkt dat je de huidige belasting gemakkelijk kunt beheersen. Doe dit in kleine, beheersbare stappen om blessures te voorkomen.
 2. Herhalingen Verhogen: Als het verhogen van het gewicht niet mogelijk is, kun je proberen meer herhalingen uit te voeren met hetzelfde gewicht. Dit verhoogt de tijd onder spanning en stimuleert spiergroei.
 3. Rusttijd Verkorten: Verkort de rusttijd tussen sets om de intensiteit van je training te verhogen en je spieren meer uit te dagen.

Trainingsfrequentie

Voor optimale spiergroei is het aan te raden om je biceps 2-3 keer per week te trainen, met ten minste 48 uur rust tussen de trainingen. Dit geeft je spieren voldoende tijd om te herstellen en sterker te worden.

Veelvoorkomende Fouten bij Preacher Curls

Hoewel Preacher Curls een effectieve oefening zijn voor het ontwikkelen van de biceps, kunnen er enkele veelvoorkomende fouten worden gemaakt die de effectiviteit van de oefening verminderen of zelfs blessures kunnen veroorzaken. Hier bespreken we deze fouten en hoe je ze kunt vermijden.

Te Zwaar Gewicht Gebruiken

Een van de meest voorkomende fouten is het gebruik van te zwaar gewicht. Dit kan leiden tot slechte vorm, valsspelen en een verhoogd risico op blessures.

Oplossing

 • Gewicht Aanpassen: Kies een gewicht waarmee je de oefening correct kunt uitvoeren zonder te valsspelen. Je moet de beweging beheerst kunnen uitvoeren, zowel tijdens het optillen als het laten zakken van het gewicht.
 • Progressief Trainen: Verhoog het gewicht geleidelijk naarmate je sterker wordt, maar zorg ervoor dat je altijd de controle over de beweging behoudt.

Ellebogen Naar Buiten Laten Wijzen

Een andere veelvoorkomende fout is het naar buiten wijzen van de ellebogen tijdens de oefening. Dit kan de belasting van de biceps verminderen en andere spieren betrekken.

Oplossing

 • Armen Correct Positioneren: Zorg ervoor dat je bovenarmen stevig tegen het kussen van de Preacher Curl-bank rusten en dat je ellebogen naar voren wijzen tijdens de gehele beweging.
 • Concentratie op Vorm: Focus op het handhaven van de juiste vorm en vraag indien nodig een trainer om je techniek te controleren.

Snelle Bewegingen

Het uitvoeren van de oefening met snelle, ongecontroleerde bewegingen kan de spanning op de biceps verminderen en de kans op blessures vergroten.

Oplossing

 • Langzaam en Gecontroleerd: Voer de beweging langzaam en gecontroleerd uit. Richt je op een gelijkmatige snelheid tijdens zowel het optillen als het laten zakken van het gewicht.
 • Tijd Onder Spanning Verhogen: Verleng de tijd onder spanning door de excentrische fase (het laten zakken van het gewicht) te vertragen. Dit kan bijdragen aan grotere spiergroei.

Onvolledige Bewegingsuitslag

Het niet volledig strekken en buigen van de armen kan de effectiviteit van de oefening verminderen en de spierontwikkeling beperken.

Oplossing

 • Volledige Bewegingsuitslag: Zorg ervoor dat je je armen volledig strekt aan het einde van de excentrische fase en volledig buigt aan het einde van de concentrische fase.
 • Controle en Beheersing: Focus op het uitvoeren van de volledige bewegingsuitslag met controle en beheersing, zonder te ‘schommelen’ of te valsspelen.
Preacher curls isoleren de biceps door het gebruik van een preacher bench, bevorderen spiergroei en verbeteren de armspierdefinitie effectief.
Preacher curls isoleren de biceps door het gebruik van een preacher bench, bevorderen spiergroei en verbeteren de armspierdefinitie effectief.

Tips voor Optimalisatie van Preacher Curls

Warming-Up en Stretching

Een goede warming-up en stretching routine is essentieel om je spieren voor te bereiden op de training en het risico op blessures te verminderen.

Warming-Up

 • Lichte Cardiovasculaire Oefeningen: Begin met 5-10 minuten lichte cardiovasculaire oefeningen, zoals joggen of fietsen, om je hartslag te verhogen en je lichaam op te warmen.
 • Dynamische Stretching: Voer dynamische stretches uit, zoals armzwaaien en torso-twists, om je spieren en gewrichten voor te bereiden op de oefening.

Stretching

 • Biceps Stretch: Voer specifieke stretches voor je biceps uit om de flexibiliteit en bloeddoorstroming te verbeteren. Een eenvoudige biceps stretch is het strekken van je arm tegen een muur en langzaam je lichaam wegdraaien.

Superset en Variatie voor Extra Intensiteit

Het toevoegen van supersets en variaties aan je training kan helpen om de intensiteit te verhogen en je spieren op nieuwe manieren uit te dagen.

Supersets

Een superset is een trainingsmethode waarbij je twee oefeningen achter elkaar uitvoert zonder rust. Voor de biceps kun je bijvoorbeeld Preacher Curls combineren met Hammer Curls.

 • Uitvoering: Voer een set Preacher Curls uit en ga direct over naar een set Hammer Curls zonder rust. Rust 60-90 seconden en herhaal.

Variatie

Het regelmatig variëren van je oefeningen kan helpen om plateaus te doorbreken en je spieren constant te prikkelen. Probeer verschillende variaties van Preacher Curls, zoals de eerder genoemde EZ-bar, dumbbell, en cable varianten.

Voeding en Herstel

Optimale voeding en herstel zijn cruciaal voor spiergroei en krachtontwikkeling. Zorg ervoor dat je je lichaam voorziet van de juiste voedingsstoffen en voldoende rust krijgt.

Voeding

 • Eiwitten: Eiwitten zijn essentieel voor spierherstel en groei. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt via je dieet, zoals kip, vis, eieren, en plantaardige eiwitbronnen.
 • Koolhydraten en Vetten: Een gebalanceerd dieet met voldoende koolhydraten en gezonde vetten is belangrijk voor energie en algehele gezondheid.

Herstel

 • Slaap: Zorg voor 7-9 uur slaap per nacht om je lichaam de tijd te geven om te herstellen en te groeien.
 • Rustdagen: Plan rustdagen in je trainingsprogramma om je spieren de tijd te geven om te herstellen. Overtraining kan leiden tot blessures en verminderde prestaties.

Mentale Focus en Motivatie

Mentale focus en motivatie spelen een belangrijke rol bij het bereiken van je trainingsdoelen. Hier zijn enkele tips om gemotiveerd te blijven en je focus te behouden.

Doelstellingen Stellen

 • SMART Doelen: Stel specifieke, meetbare, haalbare, relevante, en tijdgebonden (SMART) doelen om je progressie te volgen en gemotiveerd te blijven.
 • Korte- en Langetermijndoelen: Stel zowel korte- als langetermijndoelen om je op de korte termijn gemotiveerd te houden en je te helpen werken naar grotere prestaties.

Mentale Technieken

 • Visualisatie: Visualiseer jezelf terwijl je de oefening correct uitvoert en je doelen bereikt. Dit kan je helpen om gefocust en gemotiveerd te blijven.
 • Positieve Zelfspraak: Gebruik positieve zelfspraak om je zelfvertrouwen en motivatie te vergroten. Vermijd negatieve gedachten en concentreer je op je succes en vooruitgang.
Preacher curls isoleren de biceps, verminderen de kans op valsspelen, verbeteren de vorm, en bevorderen maximale spiercontractie en groei.
Preacher curls isoleren de biceps, verminderen de kans op valsspelen, verbeteren de vorm, en bevorderen maximale spiercontractie en groei.

Conclusie en Voordelen van Preacher Curls

Preacher Curls zijn een waardevolle oefening in je krachttrainingsroutine, vooral als je je biceps wilt isoleren en ontwikkelen. Door de unieke positie van je armen tijdens de oefening, worden je biceps gedwongen om harder te werken, wat leidt tot betere spieractivatie en -groei. Het is echter cruciaal om de juiste techniek te gebruiken en veelvoorkomende fouten te vermijden om de effectiviteit te maximaliseren en blessures te voorkomen. Het integreren van variaties en progressieve overbelasting in je routine zorgt ervoor dat je spieren voortdurend worden uitgedaagd en blijven groeien.

Bronvermelding

Bij het schrijven van dit artikel zijn betrouwbare en goed onderzochte bronnen gebruikt om ervoor te zorgen dat de informatie nauwkeurig en actueel is. Hier zijn enkele van de belangrijkste bronnen die zijn geraadpleegd:

 1. American Council on Exercise (ACE) – Voor informatie over de anatomie van de biceps en de juiste uitvoering van Preacher Curls.
 2. National Strength and Conditioning Association (NSCA) – Voor richtlijnen over krachttraining en progressieve overbelasting.
 3. PubMed – Voor wetenschappelijke studies over spieractivatie en hypertrofie.
 4. ExRx.net – Voor gedetailleerde beschrijvingen en variaties van Preacher Curls.
 5. Bodybuilding.com – Voor praktische tips en gebruikerservaringen met Preacher Curls.
 6. afbeelding:  Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 – Two-arm-preacher

Met deze bronnen als basis biedt dit artikel een uitgebreide en betrouwbare gids voor iedereen die zijn biceps wil versterken en ontwikkelen door middel van Preacher Curls.

Belangrijkste Inzichten

 1. Isolatie en Spiergroei: Preacher Curls isoleren de biceps, wat leidt tot betere spieractivatie en -groei.
 2. Correcte Techniek: Het is essentieel om de juiste techniek te gebruiken om de oefening effectief en veilig uit te voeren.
 3. Variaties en Progressie: Het toevoegen van variaties en progressieve overbelasting zorgt ervoor dat je spieren voortdurend worden uitgedaagd en blijven groeien.
 4. Veelvoorkomende Fouten: Vermijd veelvoorkomende fouten zoals te zwaar gewicht gebruiken, ellebogen naar buiten laten wijzen, snelle bewegingen, en onvolledige bewegingsuitslag.