Met muziek ga je harder, maar waarom?

0
402
Music festival
Met muziek ga je harder, maar waarom?

Stel je eens voor, in alle stilte je training doen. Hoe zou dat zijn? Zelf moeten wij er niet aan denken maar goed, ieder heeft zo zijn voorkeur. In de loop der jaren zijn er onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat muziek tijdens je training voordelen met zich mee neemt. Daarom delen wij er hieronder een paar met je. En onderaan het artikelen delen wij ook onze eigen playlist met je, wat is jouw favoriete nummer om op los te gaan?

Voor de training

Moe of ongemotiveerd. Meerdere studies hebben aangetoond dat zowel onder de professionele als amateur sport het luisteren naar muziek helpt om motivatie te bevorderen. Dit geldt zowel in het geval van moehied of gewoon geen zin hebben om te trainen. Het luisteren naar muziek voor een training geeft je meer zin in het trainen doordat je je hersenen prikkelt. Het geeft meer zelfvertrouwen maar belangrijker nog zorgt voor een verhoogde hartslag waardoor je bloedsomloop sneller gaat stromen. Dit draagt bij aan je energieniveau.

Verder blijkt dat je een effectievere warming-up hebt als je muziek afspeelt die aansluit op het ritme van je hartslag. Het lijkt daarom verstandig om je warming-up te starten met een gemiddeld tempo in muziek en dit langzaam op te voeren naar mate je hartslag toeneemt.

Tijdens de training

Tijdens het trainen lijken er naast motivatie en energie ook nog een aantal andere voordelen te zijn. Zo zou blijken dat een harder volume aan muziek bij met name muziek met een hoog tempo een verhoogde gripkracht zou opleveren, je spieren het langer uithouden en je hierdoor ook meer concentratie hebt (je sluit je immers af van allerlei storende geluiden).

Een uitgebreid onderzoek onder Triathleten heeft aangetoond dat tijdens het hardlopen muziek een positief effectief heeft op lichamelijke functies (zoals verzuring en maximale zuurstofopname), geestelijke performance (hoe zwaar je oefeningen ervaart) en je lichamelijke performance (langer oefeningen kunnen volhouden tot je uitgeput bent). Uit andere onderzoeken komt naar voren dat alles wel afhangt van de sport die je oefent en dat muziek uiteraard geen wondermiddel is.

Na je training

Klinkt misschien logisch maar hoe vaak luister je na een training naar muziek op je tot rust te brengen? Het blijkt dat muziek die kalmer en een langzamer tempo hebben je helpt om je hormoon huishouding en stress niveau’s snel weer naar een normaal niveau te krijgen. Daarnaast helpt het om je hartslag goed onder controle te krijgen en te laten dalen. De muziek helpt je ademhaling weer in een normaal patroon te krijgen waardoor de rest van je lichaam ook makkelijker tot rust komt. Hierdoor komt er snel weer meer zuurtstof bij je spieren voor het herstel.

Je persoonlijke playlist samenstellen

Voor cardio oefeningen is het belangrijk om een bepaald vast tempo aan te houden. Dit helpt je namelijk een vast ritme aan te houden en daarmee consequent dezelfde bewegingen en ademhaling vast te houden. Ben je met een HIIT training bezig dan is het juist effectiever als je meer met afwisselende tempo’s aan muziek traint die past bij de oefening die je op dat moment doet. Dit geeft de maximale geestelijke boost om na een rust moment weer de beuk erin te gooien.

Maar wat zegt de wetenschap hierover? Een aantal observaties op een rij:

  • Muziek die direct verwijst naar sport helpt met de motivatie om te blijven sporten.
  • Muziek die geassocieerd wordt met TV programma’s helpen bij het krijgen van de behoefte om fysiek bezig te zijn.
  • Muziek moet altijd afgestemd zijn op je persoonlijke voorkeur. Muziek met het juiste tempo maar niet past binnen je persoonlijke voorkeur helpen niet om de positieve effecten van muziek (misschien een no-brainer maar het is toch maar onderzocht… en het klopt 🙂 ).
  • Muziek geeft de meeste voordelen als het aansluit op je hartritme.
  • Je gevoel bij muziek kan van groot belang zijn. Als muziek je herinnert aan positieve ervaringen zoals een winst, een motiverend gesprek, etc dan geeft dat net even meer motivatie die je wellicht nodig hebt op dat moment.

Al met al voldoende aanknopingspunten om je favoriete stampers te beluisteren tijdens het trainen en ondanks dat het geen wondermiddels is helpt het je wel om gemotiveerd te worden, gemotiveerd te blijven en een betere performance eruit te persen op moment dat het nodig is.

Hieronder vind je onze favoriete playlist om in de sportschool op te knallen maar wij zijn ook benieuwd naar jouw favoriete muziek.

Welke nummers helpen jouw om keihard te knallen in de sportschool?

Laat het ons weten in een comment hieronder:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in