Je uithoudingsvermogen verbeteren

0
415
Running
Running

Je uithoudingsvermogen heeft betrekking op de gezondheid van je hart en longen. Je kunt jouw uithoudingsvermogen door middel van een aantal oefeningen verbeteren. Door te sporten kun je je bloeddruk en hartslagfrequentie laten zakken. Daarnaast helpt sporten natuurlijk ook met het verliezen van gewicht. Er zijn een aantal bewezen stappen die je kunt zetten om een oefenschema op te stellen – begin er dus niet zomaar aan. Door zonder een plan te beginnen met sporten of te hard van stapel te lopen, kun je letsels oplopen.

Kies welke oefeningen en sporten je wilt uitvoeren. Er zijn verschillende soorten oefeningen en sporten die ideaal zijn voor het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Joggen, fietsen, skaten/skeeleren en het gebruik van een stepmachine zijn allemaal dingen die, na verloop van tijd, jouw uithoudingsvermogen zullen verbeteren. Je kunt daarnaast de verschillende oefeningen afwisselen om meer variatie te krijgen in het opbouwen van je uithoudingsvermogen.

Wen jezelf aan een routine op een tempo dat voor jou aangenaam is; voer langzaam het aantal minuten en dagen dat je sport op. Als je pas bent begonnen met sporten, beweeg dan niet langer dan 30 minuten per dag. Als je tijdens je work-out oververmoeid raakt, neem dan een aantal minuten rust.

Voer het tempo van de inspanning op. Op het moment dat je gewend begint te raken aan een work-out en het makkelijker begint te worden, voer het tempo dan op. Ga echter niet zo snel dat je niet de tijdsduur of afstand kunt afmaken dat je als doel hebt gesteld.

Doe mee aan andere sporten en activiteiten. Het is een goed idee om één of twee keer per week iets nieuws te proberen. Als je bijvoorbeeld voornamelijk jogt, dan kun je een paar keer per week in plaats van joggen op de fiets springen. Dit helpt voorkomen dat je een blessure oploopt en geeft je ook iets om naar uit te kijken.

Evalueer nadat je een paar weken hebt gesport de vorderingen. Bedenk in welke mate jouw uithoudingsvermogen is verbetert en welke gezondheidsvoordelen, zoals gewichtsverlies, je hebt opgemerkt. Je wilt overigens wellicht ook nieuwe doelen verzinnen en toevoegen. Soms helpt het als je begint met het bijhouden van een dagboek. In het dagboek kun je dan schrijven hoe lang of hoeveel meter je iedere dag hebt afgelegd en hoe je je voelt. Dit helpt je als je later terug kijkt om te zien hoe ver je gevorderd bent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in