High Intensity Interval Training: Wat is het en wat zijn de voordelen

0
241
High Intensity Interval Training: Wat is het en wat zijn de voordelen
High Intensity Interval Training: Wat is het en wat zijn de voordelen

Als je op zoek bent naar een effectieve manier om je fitheid te verbeteren en calorieën te verbranden, dan is High Intensity Interval Training (HIIT) misschien wel de oplossing voor jou. In deze blog zullen we bespreken wat HIIT is, hoe het werkt, wat de voordelen zijn en hoe je ermee kunt beginnen.

Wat is High Intensity Interval Training?

HIIT is een trainingstechniek waarbij korte, intensieve oefeningen worden afgewisseld met korte rustperiodes. Deze oefeningen zijn ontworpen om de hartslag te verhogen en de spieren te belasten, wat resulteert in een verhoogd metabolisme en verbranding van calorieën. HIIT kan worden gedaan met verschillende soorten oefeningen, zoals hardlopen, fietsen, krachttraining en plyometrische oefeningen.

Hoe werkt HIIT?

Het idee achter HIIT is dat het lichaam na een korte periode van intensieve training een anaërobe toestand bereikt, waarbij het lichaam koolhydraten afbreekt voor energie. Wanneer de oefening stopt en de rustperiode begint, gaat het lichaam terug naar een aërobe toestand, waarbij vetten worden afgebroken voor energie. Dit afwisselende patroon van anaërobe en aërobe oefeningen resulteert in een verhoogd metabolisme, verbranding van calorieën en verbeterde cardiovasculaire fitheid.

Wat zijn de voordelen van HIIT?

Het beoefenen van HIIT heeft vele voordelen voor het lichaam, waaronder:

 1. Verhoogde calorieverbranding: HIIT is een van de meest effectieve manieren om calorieën te verbranden, zelfs na de training.
 2. Verbeterde cardiovasculaire gezondheid: HIIT verbetert de hartfunctie en verlaagt het risico op hartaandoeningen.
 3. Verbeterde spierkracht en uithoudingsvermogen: HIIT verbetert de spierkracht en uithoudingsvermogen door de belasting op de spieren tijdens de intensieve oefeningen.
 4. Tijdsbesparing: HIIT-trainingen zijn korter dan traditionele trainingen, waardoor je in minder tijd meer resultaten kunt behalen.

Hoe begin je met HIIT?

Als je geïnteresseerd bent in het beoefenen van HIIT, zijn hier een paar stappen die je kunt nemen om te beginnen:

 1. Raadpleeg een arts om te bepalen of HIIT geschikt is voor jou.
 2. Kies een oefening die je leuk vindt en waar je gemakkelijk toegang toe hebt, zoals hardlopen, fietsen of krachttraining.
 3. Bouw langzaam op en begin met korte sessies van 10-15 minuten, waarbij je de intensiteit geleidelijk verhoogt.
 4. Houd rekening met de rustperiodes en zorg ervoor dat je voldoende rust tussen de oefeningen hebt.

Blijf regelmatig trainen om de voordelen van HIIT te behouden en overweeg het volgen van een gestructureerd trainingsprogramma om je vooruitgang bij te houden.

Voorzorgsmaatregelen bij HIIT

Hoewel HIIT veel voordelen heeft, zijn er ook enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om letsel te voorkomen. Enkele tips zijn:

 1. Begin langzaam en bouw de intensiteit geleidelijk op om blessures te voorkomen.
 2. Zorg voor een goede warming-up voorafgaand aan de training.
 3. Gebruik de juiste techniek tijdens het uitvoeren van oefeningen om blessures te voorkomen.
 4. Raadpleeg een trainer of coach als je vragen hebt over de juiste uitvoering van de oefeningen.

Conclusie

High Intensity Interval Training is een effectieve en efficiënte manier om je fitheid te verbeteren, calorieën te verbranden en je gezondheid te verbeteren. Het afwisselende patroon van intensieve oefeningen en rustperiodes resulteert in een verhoogd metabolisme, verbranding van calorieën en verbeterde cardiovasculaire gezondheid. Als je geïnteresseerd bent in HIIT, is het belangrijk om langzaam te beginnen, de juiste techniek te gebruiken en eventuele voorzorgsmaatregelen te nemen om blessures te voorkomen. Met de juiste aanpak kan HIIT een effectieve manier zijn om je fitnessdoelen te bereiken.