Hammer Curls Standaard Procedure (SOP)

0
33
Hammer curls versterken je bovenarmen en onderarmen door halters vast te houden met handpalmen naar elkaar gericht, voor verbeterde spierdefinitie.
Hammer curls versterken je bovenarmen en onderarmen door halters vast te houden met handpalmen naar elkaar gericht, voor verbeterde spierdefinitie.

Hammer curls zijn een populaire en effectieve oefening binnen krachttraining die voornamelijk gericht is op het versterken van de bovenarmen en onderarmen. In tegenstelling tot de traditionele biceps curls, waarbij de handpalmen naar boven wijzen, worden bij hammer curls de halters vastgehouden met de handpalmen naar elkaar toe gericht. Deze grip legt meer nadruk op de brachialis en brachioradialis spieren. In dit artikel zullen we de standaard procedure voor het uitvoeren van hammer curls in detail beschrijven, inclusief de benodigde uitrusting, de uitvoeringstechniek, veiligheidsmaatregelen, en veelvoorkomende fouten die je moet vermijden.

Wat zijn Hammer Curls?

Definities en Spiergroepen

Hammer curls zijn een variatie van de traditionele biceps curl waarbij de handgrepen van de halters anders worden vastgehouden. De handpalmen wijzen naar elkaar toe (neutrale grip), wat zorgt voor een andere belasting van de armspieren. Deze oefening richt zich op:

 1. Brachialis: Een spier die zich onder de biceps bevindt en verantwoordelijk is voor de flexie van de elleboog.
 2. Brachioradialis: Een grote spier in de onderarm die helpt bij de flexie van de elleboog, vooral wanneer de hand in een neutrale positie is.
 3. Biceps Brachii: Hoewel minder dan bij traditionele curls, wordt deze spier nog steeds belast tijdens hammer curls.

Voordelen van Hammer Curls

 1. Verbeterde Armsterkte: Door de verschillende spieren in de armen aan te pakken, helpen hammer curls bij het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen.
 2. Spierdefinitie: Deze oefening kan helpen bij het verbeteren van de spierdefinitie, vooral in de bovenarmen.
 3. Verminderd Risico op Letsel: De neutrale grip kan de belasting op de polsen verminderen, wat gunstig is voor mensen met polsproblemen.

Benodigde Uitrusting

Halters

Voor het uitvoeren van hammer curls heb je een paar halters nodig. Het gewicht van de halters moet zodanig zijn dat je de oefening correct kunt uitvoeren zonder je vorm te verliezen. Voor beginners is het aan te raden om met lichtere gewichten te beginnen en geleidelijk aan zwaardere halters te gebruiken naarmate de kracht en techniek verbeteren.

Trainingsruimte

Een voldoende ruime en veilige trainingsruimte is essentieel. Zorg ervoor dat de omgeving vrij is van obstakels om ongelukken te voorkomen. Een spiegel kan nuttig zijn om je vorm en techniek te controleren tijdens het uitvoeren van de oefening.

Kleding en Schoeisel

Draag comfortabele, ademende kleding die voldoende bewegingsvrijheid biedt. Zorg ervoor dat je schoenen voldoende grip en ondersteuning bieden om stabiliteit te behouden tijdens de oefening.

Uitvoeringstechniek

Beginpositie

 1. Startpositie: Sta rechtop met een halter in elke hand. Houd je voeten op schouderbreedte uit elkaar en je knieën licht gebogen.
 2. Handpositie: Houd de halters met een neutrale grip, met je handpalmen naar elkaar toe gericht.
 3. Armen: Laat je armen langs je zijden hangen met een lichte buiging in je ellebogen om spanning op de spieren te behouden.

Oefening

 1. Inademing: Adem in terwijl je jezelf voorbereidt om de beweging te starten.
 2. Optillen: Buig je ellebogen en breng de halters naar je schouders toe terwijl je uitademt. Houd je bovenarmen dicht bij je lichaam en vermijd het gebruik van momentum om de halters op te tillen.
 3. Contractie: Knijp je biceps samen aan de bovenkant van de beweging en houd deze positie een seconde vast.
 4. Terugkeer: Laat de halters langzaam en gecontroleerd zakken naar de startpositie terwijl je inademt.

Aantal Herhalingen en Sets

Voor beginners wordt aanbevolen om 3 sets van 10-12 herhalingen uit te voeren. Gevorderde sporters kunnen het aantal sets en herhalingen verhogen op basis van hun trainingsdoelen en uithoudingsvermogen.

Veelvoorkomende Fouten en Hoe Deze te Vermijden

Te Zwaar Gewicht Gebruiken

Het gebruik van te zware halters kan leiden tot een slechte vorm en verhoogt het risico op blessures. Kies een gewicht waarmee je de oefening correct kunt uitvoeren en verhoog het geleidelijk naarmate je sterker wordt.

Schommelen van het Lichaam

Veel mensen hebben de neiging om hun lichaam te gebruiken om de halters op te tillen, wat de effectiviteit van de oefening vermindert. Houd je lichaam stabiel en gebruik alleen je armen om de halters te bewegen.

Te Snelle Bewegingen

Snelle en ongecontroleerde bewegingen kunnen leiden tot blessures. Voer de oefening langzaam en gecontroleerd uit om maximale spanning op de spieren te behouden.

Na deze basisprincipes ben je klaar om de vervolgstappen van de standaard procedure voor hammer curls te leren. Laat me weten wanneer je verder wilt gaan met het volgende gedeelte.

Veiligheidsmaatregelen bij Hammer Curls

Opwarmen

Voordat je begint met hammer curls, is het essentieel om je lichaam goed op te warmen om blessures te voorkomen. Een effectieve warming-up verhoogt de bloedcirculatie naar de spieren en maakt de gewrichten soepeler.

 1. Algemene Warming-up: Begin met 5-10 minuten lichte cardiovasculaire oefeningen zoals wandelen, joggen of touwtjespringen.
 2. Dynamische Stretching: Voer dynamische stretch oefeningen uit die de schouders, armen en polsen voorbereiden. Voorbeelden zijn armcirkels, schouderrollen en polsrotaties.

Juiste Vorm Handhaven

Het handhaven van de juiste vorm is cruciaal om de effectiviteit van hammer curls te maximaliseren en blessures te voorkomen. Hier zijn enkele tips om je vorm te behouden:

 1. Rug en Schouders: Houd je rug recht en je schouders naar achteren en naar beneden getrokken. Vermijd het buigen van je rug of het optrekken van je schouders tijdens de oefening.
 2. Kernspieren: Span je kernspieren aan om je lichaam stabiel te houden en schommelen te voorkomen.
 3. Beweging: Beweeg alleen je onderarmen. Houd je bovenarmen dicht bij je lichaam en stil gedurende de hele oefening.

Ademhaling

Ademhaling speelt een belangrijke rol bij krachttraining. Correct ademen kan helpen om je prestaties te verbeteren en je spieren van voldoende zuurstof te voorzien.

 1. Inademen: Adem in tijdens de excentrische fase (wanneer je de halters laat zakken).
 2. Uitademen: Adem uit tijdens de concentrische fase (wanneer je de halters optilt).

Variaties en Progressies van Hammer Curls

Alternating Hammer Curls

Bij deze variatie til je één halter tegelijk op, wat helpt om de stabiliserende spieren te versterken en eventuele onevenwichtigheden tussen de armen aan te pakken.

 1. Uitvoering: Begin in de standaard beginpositie. Til één halter naar je schouder terwijl je de andere arm in de startpositie houdt. Wissel van arm na elke herhaling.

Cross-Body Hammer Curls

Deze variatie richt zich meer op de brachialis en brachioradialis door de halter diagonaal voor je lichaam te bewegen.

 1. Uitvoering: Begin in de standaard beginpositie. Til de halter van je rechterhand naar je linkerschouder en vice versa. Houd de beweging langzaam en gecontroleerd.

Seated Hammer Curls

Door deze oefening zittend uit te voeren, verminder je de kans op het gebruik van momentum en focus je meer op de spierisolatie.

 1. Uitvoering: Zit op een bankje met je rug recht en je voeten plat op de grond. Voer de hammer curls uit zoals bij de staande versie, maar zonder je lichaam te bewegen.

Voedings- en Hersteltips voor Optimale Resultaten

Eiwitinname

Eiwitten zijn essentieel voor spierherstel en -groei. Zorg ervoor dat je na je training een maaltijd of snack eet die rijk is aan eiwitten.

 1. Bronnen van Eiwit: Mager vlees, vis, eieren, zuivelproducten, bonen en peulvruchten zijn uitstekende bronnen van eiwit.

Hydratatie

Gehydrateerd blijven is belangrijk voor de algehele gezondheid en prestaties. Drink voldoende water voor, tijdens en na je training.

Rust en Herstel

Rust is net zo belangrijk als de training zelf. Spieren groeien en herstellen tijdens de rustperiodes.

 1. Slaap: Streef naar 7-9 uur slaap per nacht om je lichaam de tijd te geven om te herstellen.
 2. Rustdagen: Plan ten minste één of twee rustdagen per week om je spieren te laten herstellen.

Stretching na de Training

Statisch stretchen na de training helpt bij het verminderen van spierpijn en het verbeteren van de flexibiliteit.

 1. Biceps Stretch: Strek je arm recht voor je uit en trek je vingers zachtjes naar beneden met je andere hand om de biceps te strekken.
 2. Onderarm Stretch: Strek je arm recht voor je uit met je handpalm naar boven en trek je vingers naar achteren met je andere hand om de onderarm te strekken.

Met deze informatie heb je een goed begrip van hoe je hammer curls effectief en veilig kunt uitvoeren. Laat me weten wanneer je klaar bent voor het volgende gedeelte, waarin we dieper ingaan op het creëren van een trainingsroutine en het aanpassen van de oefening aan individuele doelen en beperkingen.

Hammer Curls in een Trainingsroutine Integreren

Doelstellingen Bepalen

Voordat je hammer curls toevoegt aan je trainingsroutine, is het belangrijk om je fitnessdoelen duidelijk te definiëren. Dit zal helpen bij het bepalen van de frequentie, het volume en de intensiteit van de oefening.

 1. Krachtopbouw: Als je doel is om kracht op te bouwen, richt je dan op zwaardere gewichten met minder herhalingen (bijvoorbeeld 4-6 sets van 6-8 herhalingen).
 2. Spiermassa: Voor hypertrofie, oftewel spiergroei, gebruik je matige gewichten met een hoger aantal herhalingen (bijvoorbeeld 3-4 sets van 8-12 herhalingen).
 3. Uithoudingsvermogen: Om spieruithoudingsvermogen te verbeteren, kies je lichtere gewichten met een hoger aantal herhalingen (bijvoorbeeld 3-4 sets van 15-20 herhalingen).

Trainingsschema Voorbeelden

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe je hammer curls kunt integreren in verschillende trainingsschema’s.

Full-Body Trainingsschema

Voor beginners of mensen met beperkte tijd, kan een full-body schema effectief zijn. Hammer curls kunnen een onderdeel zijn van de armtraining binnen dit schema.

Voorbeeldschema:

 1. Squats: 3 sets van 10 herhalingen
 2. Push-ups: 3 sets van 12 herhalingen
 3. Bent-over Rows: 3 sets van 10 herhalingen
 4. Hammer Curls: 3 sets van 12 herhalingen
 5. Plank: 3 sets van 30 seconden
Upper/Lower Split

Dit schema verdeelt de training in bovenlichaam- en onderlichaamdagen, wat meer focus en volume per sessie mogelijk maakt.

Voorbeeldschema:

Dag 1: Bovenlichaam

 1. Bench Press: 4 sets van 8 herhalingen
 2. Pull-ups: 3 sets van 10 herhalingen
 3. Shoulder Press: 3 sets van 12 herhalingen
 4. Hammer Curls: 4 sets van 10 herhalingen
 5. Triceps Dips: 3 sets van 12 herhalingen

Dag 2: Onderlichaam

 1. Deadlifts: 4 sets van 8 herhalingen
 2. Lunges: 3 sets van 12 herhalingen per been
 3. Leg Press: 3 sets van 15 herhalingen
 4. Calf Raises: 4 sets van 20 herhalingen
 5. Leg Curls: 3 sets van 12 herhalingen
Push/Pull/Legs Split

Dit is een populaire trainingsroutine voor meer gevorderde sporters, waarbij elke sessie is gericht op een specifieke groep van bewegingen.

Voorbeeldschema:

Dag 1: Push (duwbewegingen)

 1. Bench Press: 4 sets van 8 herhalingen
 2. Shoulder Press: 3 sets van 10 herhalingen
 3. Triceps Pushdowns: 3 sets van 12 herhalingen
 4. Lateral Raises: 4 sets van 15 herhalingen

Dag 2: Pull (trekbewegingen)

 1. Pull-ups: 4 sets van 8 herhalingen
 2. Bent-over Rows: 3 sets van 10 herhalingen
 3. Hammer Curls: 4 sets van 10 herhalingen
 4. Face Pulls: 3 sets van 15 herhalingen

Dag 3: Legs (benen)

 1. Squats: 4 sets van 8 herhalingen
 2. Deadlifts: 3 sets van 10 herhalingen
 3. Leg Press: 3 sets van 12 herhalingen
 4. Calf Raises: 4 sets van 20 herhalingen

Aanpassen van de Oefening aan Individuele Behoeften

Voor Beginners

Voor beginners is het belangrijk om met lichtere gewichten te beginnen en te focussen op de juiste vorm en techniek. Overweeg om hulp te vragen aan een trainer om de techniek onder de knie te krijgen.

 1. Gewicht: Begin met een gewicht waarmee je 12-15 herhalingen kunt uitvoeren zonder je vorm te verliezen.
 2. Frequentie: Voer hammer curls 2-3 keer per week uit, met minstens één rustdag tussen de sessies.

Voor Gevorderden

Gevorderde sporters kunnen de intensiteit verhogen door zwaardere gewichten te gebruiken, het aantal sets te verhogen of te experimenteren met variaties zoals drop sets of supersets.

 1. Gewicht: Gebruik een gewicht waarmee je 6-8 herhalingen kunt uitvoeren met perfecte vorm.
 2. Frequentie: Hammer curls kunnen 3-4 keer per week worden uitgevoerd, afhankelijk van het algehele trainingsvolume en herstelvermogen.

Voor Personen met Beperkingen

Mensen met blessures of lichamelijke beperkingen moeten extra voorzichtig zijn bij het uitvoeren van hammer curls. Overleg met een arts of fysiotherapeut voordat je begint.

 1. Aanpassingen: Gebruik lichtere gewichten en voer de oefening zittend uit om de belasting op de gewrichten te verminderen.
 2. Alternatieven: Overweeg alternatieve oefeningen zoals kabel curls of biceps curls met een weerstandsband om variatie en veiligheid te waarborgen.

Conclusie

Hammer curls zijn een veelzijdige en effectieve oefening voor het versterken van de bovenarmen en onderarmen. Door de juiste uitvoeringstechniek te volgen, veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, en de oefening aan te passen aan individuele behoeften, kunnen zowel beginners als gevorderde sporters profiteren van de vele voordelen die hammer curls bieden. Door deze oefening op te nemen in je trainingsroutine en te combineren met een uitgebalanceerd dieet en voldoende rust, kun je je fitnessdoelen bereiken en je algehele spierkracht verbeteren.