Dumbbell Bench Press: Een alternatieve oefening voor Bench Press

1
391
Dumbbell Bench Press: Een alternatieve oefening voor Bench Press
Dumbbell Bench Press: Een alternatieve oefening voor Bench Press

De Dumbbell Bench Press, vaak vergeleken met de traditionele bench press, is een essentiële oefening voor krachttraining, gericht op de borstspieren. In tegenstelling tot de bench press, waarbij gebruik wordt gemaakt van een barbell, gebruikt de Dumbbell Press – zoals de naam al doet vermoeden – dumbbells, wat zorgt voor een grotere flexibiliteit en een diepere spieractivering.

Welke spieren worden er getraind met de Dumbbell Bench Press?

De Dumbbell Bench Press is een compound oefening, wat betekent dat het meerdere spiergroepen tegelijkertijd aanspreekt. De primaire en secundaire spieren die getraind worden tijdens de Dumbbell Bench Press zijn:

Primaire spieren

 1. Pectoralis Major (Grote Borstspier): Dit is de grootste spier in de borst en de voornaamste spier die wordt getraind met de Dumbbell Bench Press.

Secundaire spieren

 1. Triceps Brachii: Dit is de spier aan de achterkant van de bovenarm en speelt een cruciale rol bij het strekken van de arm tijdens het omhoog drukken van de dumbbells.
 2. Deltoides Anterior (Voorste Schouderspier): De voorste deel van de schouderspier helpt bij het omhoog drukken van het gewicht en stabiliseert de beweging.

Stabiliserende spieren

 1. Serratus Anterior: Deze spieren liggen aan de zijkant van de borst en spelen een rol bij het stabiliseren van de schouderbladen tijdens de oefening.
 2. Biceps Brachii: Hoewel het tegenintuïtief lijkt, werkt de biceps als een stabiliserende spier tijdens de bench press, vooral bij het controleren van de neergaande fase.

Hoewel de bovengenoemde spieren de voornaamste zijn die worden geactiveerd, worden ook andere spieren in mindere mate betrokken voor stabiliteit en ondersteuning. De mate waarin deze spieren worden geactiveerd kan variëren op basis van techniek, gripbreedte en de hoek van de bench (bijv. incline vs. flat).

De Voordelen van de Dumbbell Press

 1. Grotere bewegingsvrijheid: Dankzij dumbbells kunnen beoefenaars een diepere rek ervaren, wat kan resulteren in meer spieractivatie.
 2. Individuele armtraining: Het stelt je in staat om elke arm afzonderlijk te trainen, wat helpt bij het aanpakken van spieronevenwichtigheden.
 3. Stabiliserende spieren: De Dumbbell Press vereist meer stabilisatie, wat helpt bij het opbouwen van stabiliserende spieren en coördinatie.

Veelgemaakte Fouten en Hoe Deze te Vermijden

 1. Te Zwaar Gewicht: Begin met een lichter gewicht om de juiste techniek onder de knie te krijgen.
 2. Te Snelle Uitvoering: Een gecontroleerde beweging zorgt voor maximale spieractivatie en minimaliseert het risico op blessures.
 3. Onstabiele Polsen: Zorg ervoor dat je polsen recht blijven tijdens de beweging.

De uitvoering van Dumbbell Press

Doel

Het effectief en veilig uitvoeren van de Dumbbell Press om borstspieren te trainen.

Benodigdheden

 • Een trainingsbank
 • Twee dumbbells van geschikt gewicht

Procedure:

 1. Positie Starten: Ga met je rug op een vlakke bank liggen en houd een dumbbell in elke hand boven je borst met je armen bijna volledig gestrekt.
 2. Handpositie: De palmen moeten naar de voeten wijzen, de dumbbells moeten parallel aan elkaar zijn.
 3. Beweging Starten: Adem in en laat de dumbbells langzaam en gecontroleerd zakken naar de zijkanten van je borst. Zorg dat de ellebogen in een hoek van ongeveer 90 graden komen.
 4. Omhoog Drukken: Adem uit en druk de dumbbells krachtig omhoog naar de startpositie, waarbij de borstspieren worden aangespannen op het hoogste punt.
 5. Herhalingen: Voer het gewenste aantal herhalingen uit, volgens je trainingsplan.
 6. Veiligheid: Plaats de dumbbells na gebruik veilig op de grond of op een daarvoor bestemd rek.

Aandachtspunten

 • Zorg voor een stabiele positie van voeten, heupen en schouders op de bank.
 • Vermijd het volledig op slot zetten van de ellebogen op het hoogste punt.
 • Gebruik een spotter bij zwaardere gewichten voor extra veiligheid.
 • Voer de beweging gecontroleerd uit om blessures te voorkomen.

Deze procedure zorgt voor een correcte en veilige uitvoering van de Dumbbell Press.

Varianten van de Dumbbell Bench Press

 • Incline Dumbbell Press: Uitgevoerd op een schuine bank, richt zich meer op het bovenste deel van de borstspieren.
 • Decline Dumbbell Press: Focus op het onderste deel van de borst.
 • Neutral Grip Press: Palmen wijzen naar elkaar toe, wat de triceps meer activeert.

Alternatieven voor de Dumbbell Bench Press

Als je op zoek bent naar alternatieven voor de Dumbbell Bench Press, zijn hier enkele effectieve oefeningen die dezelfde spiergroepen aanspreken of variaties bieden in de training:

 1. Barbell Bench Press: Gebruikt een halterstang in plaats van dumbbells. Het biedt meer stabiliteit en laat vaak toe om zwaardere gewichten te heffen.
 2. Push-Up: Een lichaamsgewicht oefening die zich richt op de borst, triceps en schouders.
 3. Incline/Decline Dumbbell Press: Door de hoek van de bank te veranderen, kun je je richten op verschillende delen van de borst. Incline richt zich meer op het bovenste deel, terwijl decline het onderste deel benadrukt.
 4. Chest Press Machine: Deze machines zijn ontworpen om de bench press-beweging na te bootsen en bieden een geleide beweging die sommige mensen veiliger of comfortabeler vinden.
 5. Chest Fly (Dumbbell of Machine): Hoewel het een andere beweging is, richt het zich nog steeds op de borstspieren. Het verschil zit in de horizontale adductie van de arm, wat een andere manier is om de borstspieren te trainen.
 6. Resistance Band Chest Press: Ideaal voor thuisworkouts. Je kunt weerstandsbanden gebruiken om een soortgelijke beweging als de bench press uit te voeren.

Elk van deze alternatieven heeft zijn eigen voordelen en kan variatie toevoegen aan je training, wat kan helpen bij spiergroei en het voorkomen van plateaus. Het is altijd een goed idee om verschillende oefeningen te proberen en te zien welke het beste bij je past, afhankelijk van je trainingsdoelen en fysieke conditie.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.