Deadlift Standaard Operationele Procedure (SOP)

0
38
Begin licht, gebruik correcte techniek, houd rug recht, core aangespannen, hef gecontroleerd, en verhoog het gewicht geleidelijk voor veiligheid.
Begin licht, gebruik correcte techniek, houd rug recht, core aangespannen, hef gecontroleerd, en verhoog het gewicht geleidelijk voor veiligheid.

De deadlift is een van de meest effectieve oefeningen voor het opbouwen van kracht en spiermassa. Het is een compound-oefening die verschillende spiergroepen in je lichaam aanspreekt, waaronder je rug, benen en core. Ondanks de voordelen kan de deadlift ook riskant zijn als deze niet correct wordt uitgevoerd. Daarom is het cruciaal om een Standaard Operationele Procedure (SOP) te hebben om je techniek te verfijnen en blessures te voorkomen. In deze gids zullen we de stappen en aandachtspunten voor een perfecte deadlift bespreken.

Voor welke doelgroep is dit een goede oefening

De deadlift is een uitstekende oefening voor een breed scala aan sporters vanwege zijn veelzijdigheid en effectiviteit bij het opbouwen van kracht en stabiliteit. Voor krachtsporters, zoals powerlifters en bodybuilders, is de deadlift essentieel voor het ontwikkelen van maximale kracht in de rug, benen en core. Atletische sporters, zoals voetballers, basketbalspelers en rugbyspelers, profiteren van de explosieve kracht en verbeterde algehele fysieke kracht die de deadlift biedt.

Ook vechtsporters, zoals MMA-vechters en worstelaars, hebben baat bij de verbeterde gripkracht en stabiliteit. Verder kan de deadlift nuttig zijn voor hardlopers en sprinters, omdat het helpt bij het versterken van de hamstrings en gluteus spieren, wat kan bijdragen aan een verbeterde snelheid en kracht in de benen.

Niet geschikt voor mensen met rugklachten

De deadlift is niet geschikt voor mensen met rugklachten of hernia, omdat de belasting op de wervelkolom hoog is. Ook beginners zonder juiste techniek en stabiliteit moeten voorzichtig zijn, omdat onjuiste uitvoering blessures kan veroorzaken. Personen met knieproblemen of zwakke grip kunnen beter alternatieve oefeningen overwegen.

Welke spieren train je met de deadlift

De deadlift is een compound-oefening die meerdere spiergroepen in je lichaam aanspreekt. Hieronder een overzicht van de belangrijkste spieren die getraind worden:

Rugspieren

 • Erector Spinae: Deze lange spiergroep loopt langs je ruggengraat en helpt bij het rechthouden van je rug tijdens de deadlift.
 • Latissimus Dorsi: Deze brede rugspieren worden aangesproken om de stang dicht bij je lichaam te houden.
 • Rhomboids en Trapezius: Deze spieren helpen bij het stabiliseren van je schouderbladen tijdens de lift.

Beenspieren

 • Hamstrings: Deze spieren aan de achterkant van je dijen worden geactiveerd wanneer je je heupen strekt tijdens de lift.
 • Quadriceps: De grote spieren aan de voorkant van je dijen helpen bij het strekken van je knieën tijdens de beweging.
 • Gluteus Maximus: De bilspieren zijn essentieel voor de heupstrekking en kracht tijdens de deadlift.

Core Spieren

 • Rectus Abdominis: De rechte buikspieren helpen bij het stabiliseren van je romp.
 • Obliques: De schuine buikspieren ondersteunen de stabiliteit van je core en helpen bij het behouden van een correcte houding.
 • Transversus Abdominis: De diepere core spieren dragen bij aan de interne stabiliteit van je romp.

Andere Spieren

 • Adductors: Deze spieren aan de binnenkant van je dijen helpen bij de heupstabilisatie.
 • Forearms: De spieren in je onderarmen werken hard om de grip op de stang te behouden.
 • Calves: De kuitspieren ondersteunen de stabiliteit en kracht tijdens de lift.

Synergie van Spieren

Het unieke aan de deadlift is dat het een synergetische oefening is, wat betekent dat al deze spieren samenwerken om de beweging uit te voeren. Dit maakt de deadlift een van de meest effectieve oefeningen voor het opbouwen van algehele kracht en spiermassa. Het is een veelzijdige oefening die niet alleen helpt bij het ontwikkelen van een sterke rug, maar ook bij het verbeteren van de stabiliteit en kracht in je benen en core.

Voorbereiding en Positie

Het Belang van een Goede Voorbereiding

Een goede voorbereiding is essentieel voor een veilige en effectieve deadlift. Dit omvat zowel de mentale als fysieke voorbereiding. Mentale voorbereiding helpt je focus te behouden tijdens de oefening, terwijl fysieke voorbereiding, zoals een goede warming-up, je spieren en gewrichten voorbereidt op de belasting.

De Juiste Stance

De juiste houding begint met de positie van je voeten. Plaats je voeten op heupbreedte uit elkaar met de tenen licht naar buiten wijzend. Dit zorgt voor een stabiele basis en een optimale heuprotatie.

Handpositie en Grip

Voor de handpositie zijn er verschillende grips mogelijk: de overhandse grip, de gemengde grip, en de hook grip. De overhandse grip is het meest gangbaar en helpt bij het gelijkmatig verdelen van de belasting over beide armen. De gemengde grip kan helpen bij het vasthouden van zwaardere gewichten, maar verhoogt het risico op een spieronevenwicht. De hook grip is populair onder powerlifters vanwege de extra stevigheid.

Uitvoeren van de Deadlift

De Startpositie

De startpositie van een deadlift is cruciaal. Begin met je voeten onder de bar, zodat de stang zich boven het midden van je voet bevindt. Buig je knieën en houd je schenen tegen de bar terwijl je je heupen naar achteren duwt. Je rug moet recht zijn en je borst omhoog. Dit zorgt ervoor dat je in een sterke, veilige positie bent om de lift te beginnen.

Het Optillen van de Bar

Begin de lift door je hielen in de grond te drukken en je heupen en knieën tegelijk te strekken. Houd de bar dicht bij je lichaam terwijl je omhoog gaat. Vermijd het overmatig strekken van je onderrug; de beweging moet vloeiend en gecontroleerd zijn.

De Toppositie

In de toppositie van de deadlift moet je rechtop staan met je schouders naar achteren en je heupen volledig gestrekt. Je rug moet nog steeds recht zijn en je core aangespannen. Vermijd het leunen naar achteren of overstrekt raken, omdat dit onnodige druk op je onderrug legt.

De Negatieve Fase en Het Neerleggen van de Bar

De Negatieve Fase

De negatieve fase van de deadlift is net zo belangrijk als het optillen van de bar. Laat de bar gecontroleerd zakken door je heupen naar achteren te duwen en je knieën licht te buigen. Houd de bar dicht bij je lichaam en zorg ervoor dat je rug recht blijft gedurende de gehele beweging.

Het Neerleggen van de Bar

Zodra de bar de grond bereikt, moet je in dezelfde positie zijn als de startpositie. Laat de bar rustig op de grond zakken zonder deze te laten vallen, tenzij je met bumper plates werkt in een omgeving waar dit is toegestaan. Het gecontroleerd neerleggen van de bar helpt blessures te voorkomen en zorgt ervoor dat je klaar bent voor de volgende herhaling.

Common Mistakes en Hoe Ze te Vermijden

Het is belangrijk om je bewust te zijn van veelvoorkomende fouten bij het deadliften om blessures te voorkomen en de effectiviteit van de oefening te maximaliseren. Hier zijn enkele veelvoorkomende fouten:

 • Ronde Rug: Een gebogen rug tijdens de deadlift kan leiden tot ernstige rugblessures. Zorg ervoor dat je rug altijd recht is en je core aangespannen blijft.
 • Stang Te Ver Van Het Lichaam: Houd de stang dicht bij je lichaam gedurende de hele beweging. Dit helpt om de belasting op je rug te verminderen en zorgt voor een efficiëntere hefboomwerking.
 • Te Veel Heupbeweging: Beweeg je heupen en knieën tegelijk om te voorkomen dat je rug het meeste werk doet.

Tip uitvoering

Een belangrijke tip voor de deadlift is om licht te beginnen en eerst de juiste techniek onder de knie te krijgen. Focus op een goede houding en correcte uitvoering om blessures te voorkomen. Bouw geleidelijk op met gewicht zodra je zeker bent van je techniek en stabiliteit. Veiligheid gaat altijd voorop!

Conclusie

De deadlift is een essentiële oefening voor iedereen die zijn kracht en spiermassa wil vergroten. Door de juiste technieken en voorzorgsmaatregelen te volgen, kun je niet alleen je prestaties verbeteren, maar ook blessures voorkomen. Zorg ervoor dat je altijd begint met een goede voorbereiding, de juiste positie inneemt en de beweging gecontroleerd uitvoert. Door veelvoorkomende fouten te vermijden en de oefening correct uit te voeren, zul je maximaal profiteren van de deadlift.

Bronnen

 1. Everkinetic, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons