De waarheid over toegevoegde suikers

0
73
De waarheid over toegevoegde suikers: schadelijke zoetheid onder de loep
De waarheid over toegevoegde suikers: schadelijke zoetheid onder de loep

Toegevoegde suikers zijn al geruime tijd onderwerp van discussie in de voedingswereld. Terwijl suikers van nature voorkomen in voedingsmiddelen zoals fruit en zuivel, worden toegevoegde suikers kunstmatig toegevoegd aan producten tijdens de productie. In dit artikel gaan we dieper in op wat toegevoegde suikers precies zijn, waarom ze schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid en hoe je ze kunt vermijden.

Wat zijn toegevoegde suikers?

Toegevoegde suikers zijn suikers die niet van nature aanwezig zijn in een voedingsmiddel, maar worden toegevoegd tijdens de productie. Deze suikers zijn bedoeld om de smaak te verbeteren, de houdbaarheid te verlengen en de textuur van het product te verbeteren. Enkele veelvoorkomende toegevoegde suikers zijn kristalsuiker, fructose-glucosestroop, glucosestroop, maltose en dextrose.

Bron: American Heart Association. (2021). Added Sugars. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/added-sugars

De schadelijke effecten van toegevoegde suikers

Het overmatig consumeren van toegevoegde suikers kan ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid. Onderzoek toont aan dat een hoge inname van toegevoegde suikers verband houdt met een verhoogd risico op obesitas, hartziekten, type 2 diabetes en tandbederf. Toegevoegde suikers leveren lege calorieën zonder voedingsstoffen, wat kan leiden tot gewichtstoename en een verstoord evenwicht in de bloedsuikerspiegel.

Bron: Malik, V.S., et al. (2010). Sugar-sweetened beverages and risk of metabolic syndrome and type 2 diabetes: a meta-analysis. Diabetes Care, 33(11), 2477-2483.

Het vermijden van toegevoegde suikers

Gelukkig zijn er manieren om de inname van toegevoegde suikers te verminderen. Hier zijn enkele tips:

  • Lees voedseletiketten: Controleer de ingrediëntenlijst op voedingsmiddelen en vermijd producten waarbij toegevoegde suikers hoog op de lijst staan.
  • Kook zelf: Door zelf maaltijden te bereiden, heb je controle over de ingrediënten die je gebruikt en kun je toegevoegde suikers vermijden.
  • Kies natuurlijke zoetstoffen: Gebruik alternatieven zoals stevia, honing of ahornsiroop om voedingsmiddelen op natuurlijke wijze te zoeten.

Bron: Harvard T.H. Chan School of Public Health. (2021). Tips for cutting down on sugar. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-tips/sugar/

Conclusie

Toegevoegde suikers kunnen aanzienlijke schadelijke effecten hebben op onze gezondheid. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van de aanwezigheid van toegevoegde suikers in onze voeding en stappen te ondernemen om ze te vermijden. Door het lezen van voedseletiketten, zelf koken en gebruik te maken van natuurlijke zoetstoffen, kunnen we onze suikerinname beperken en een gezonder voedingspatroon ontwikkelen.

Hoewel het moeilijk kan zijn om toegevoegde suikers volledig te vermijden, kunnen kleine veranderingen in onze dagelijkse gewoonten een groot verschil maken voor onze gezondheid op de lange termijn. Door bewuste keuzes te maken en ons bewust te zijn van de bronnen van toegevoegde suikers, kunnen we een gezonder en evenwichtiger dieet bereiken.