De 5 belangrijkste trainingsregels

0
316
Muscular man holding dumbbels in a gym.
De 5 belangrijkste trainingsregels

Dus je wilt super gespierd worden? Natuurlijk wil je dat want je bent terecht gekomen op onze site, de nummer één bron voor bodybuilding met foto’s van de meest gespierde mannen ter wereld! De kans is groot dat je op het moment hard traint in de sportschool, genoeg van de juiste voedingsmiddelen eet en verschillende supplementen in neemt. Toch is het waarschijnlijk dat je zonder weten dingen doet die jouw pogingen om super gespierd te worden ondermijnen. Als iemand die nu 31 jaar lang traint en meer sportscholen en bodybuilders heeft gezien en gesproken dan ik momenteel kan herinneren, heb ik een aantal van deze overtredingen ontdekt die ervoor zorgen dat onze doelstelling om zo groot en gespierd te worden als mogelijk niet kunnen bereiken. Hier zijn vijf regels die je niet moet overtreden!

1. Kopieer niet de pro’s als je zelf geen pro bent

Dit klinkt als heiligschennis van iemand die waarschijnlijk meer artikelen over professioneel trainen heeft geschreven dan menig schrijver teer wereld. De vork zit als volgt in de steel. De mannen waarover ik schrijf zijn genetisch aangelegd om in een recordtijd spiermassa te kweken, zich sneller dan de gemiddelde bodybuilder herstellen na een workout en bovendien producten gebruiken die het herstel en groei van hun spieren sterk stimuleren. Ze kunnen per lichaamsdeel 30 tot 40 setjes uitvoeren en zes dagen achter elkaar trainen en alsnog vooruitgang boeken. Veel van hen zijn gesponsorde atleten wiens baan bestaat uit eten, slapen en trainen. Tenzij dit sterk overeenkomt met jouw levensstijl dan zul je toch echt jouw workouts korter en efficiënter moeten maken en meer rustdagen in plannen. Anders is namelijk het enige wat je zult bereiken dat je lichaam ongelooflijk overtraind raakt. Niet alleen zul je niet in formaat groeien, je zult misschien zelfs krimpen!

2. Train niet voortdurend in een volmaakte houding

We hameren op het aanhouden van een goede vorm maar in de praktijk zorgt het altijd uitvoeren van de oefeningen in de volmaakte vorm voor beperkingen in de hoeveelheid gewicht dat je kunt toepassen. Op sommige moment is het toepassen van de volmaakte vorm gepast en bij oefeningen waar deze vorm noodzakelijk is uit veiligheidsoverwegingen zoals squats en deadlifts zul je dan ook de oefeningen enkel perfect moeten uitvoeren. Maar het is ook zo dat het aanhouden van een lossere definitie van de volmaakte vorm het mogelijk maakt om met een grotere weerstand te trainen waardoor een grotere spanning op je spieren komt te staan. Met een klein beetje kennis van je lichaam kom je een heel eind.

3. Train niet voortdurend in een slechte houding

Aan de andere kant zorgt het exclusief uitvoeren van oefeningen in een losse vorm ervoor dat de doelgroep niet lang genoeg ingespannen worden. Daarnaast wil je ook niet de hoeveelheid weerstand aanpassen aangezien het beheerst afzakken naar het zwaarste punt cruciaal is voor optimale groei in zowel spiermassa als spierkracht. Het is bovendien erg belastend op je gewrichten en bindweefsel. Je kunt dus zowel een volmaakte houding als een losse houding toepassen in dezelfde set door te beginnen met het perfect uitvoeren van de oefening en naarmate dit niet meer lukt over te schakelen naar een minder volmaakte uitvoering. De conclusie is dat je jezelf te kort doet als je enkel de oefeningen uitvoert in een volmaakte of een onvolmaakte vorm. Door beide op verschillende momenten toe te passen bereik je het beste resultaat.

4. Voer niet telkens dezelfde oefeningen uit

Tegenstanders van het afwisselen van oefeningen wijzen vaak naar achtvoudig Mr. Olympia Ronnie Coleman wie in al de jaren dat hij op wedstrijdniveau meedeed nauwelijks een verandering in zijn trainingschema aanbracht. Laten we echter reëel zijn. Ronnie was een genetisch wonder, zelfs in vergelijking met andere pro bodybuilders. Door te stellen dat wat voor hem werkte ook voor jou goed zal werken, is gewoon belachelijk. Je spieren raken gewend aan het uitvoeren van dezelfde oefeningen, week na week. Wanneer je te vaak afwisselt met oefeningen zul je nooit echt veel in massa toenemen; toch is het aan te raden om eens in de zoveel tijd het schema om te gooien. Als je dit niet doet, is de kans groot dat je uiteindelijk een eindstation bereikt en je spiermassa niet meer toeneemt.

5. Vermijd niet het trainen met machines

Halters en gewichten zijn klassieke trainingsmiddelen die nu al meer dan een eeuw gebruikt worden. Je zult deze middelen dan ook iedere workout moeten gebruiken. Aan de andere kant zijn er tegenwoordig een aantal zeer effectieve machines die op je spieren inwerken vanuit hoeken die met losse gewichten vrijwel onmogelijk haalbaar zijn. En op een dag waar je je beenspieren traint, sluiten oefeningen met de machine zoals leg presses, hack squats en leg curls prima aan op bewezen oefeningen zoals squats, front squats en Romanian deadlifts. Enkel trainen met losse gewichten of machines is een fout. Maak in plaats daarvan gebruik van beide opties zodat je de beste trainingsmiddelen tot je beschikking hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in