Basisprincipes van amateurboksen

0
447
Boxing match
Boxing match

Boksen is al vele eeuwen een favoriet verleden tijd. Dat wil zeggen, vanaf de tijd van de Egyptenaren in het 2e millennium B.C. tot nu wanneer er meer regels zijn om het veld te besturen en toeschouwers om de niet-zo-brutale gevechten te bekijken. Dit blijkt gedeeltelijk uit de opname van boksen in de moderne Olympische Spelen sinds het begon in 1908, evenals de populariteit van professioneel boksen.

Amateurboksen versus professioneel boksen

In hun huidige vormen zijn amateurboksen en professioneel boksen in veel opzichten verschillend. Hieronder staan de duidelijke verschillen die iedereen die een carrière in het amateurboksen overweegt, misschien wil weten.

Amateurboksen is iets minder populair dan professioneel boksen en wordt vaak alleen gezien op de Olympische Spelen, Gemenebestspelen en andere spelen die worden gesponsord door onafhankelijke sportorganisaties. In sommige plaatsen in de voormalige Sovjet-Unie en Cuba verzamelt amateurboksen echter meer fans en enthousiastelingen dan zijn tegenhanger.

Scoresysteem

Het scoresysteem dat wordt gebruikt voor amateurboksspellen is zo ontworpen dat alleen de schone slagen worden herkend en gescoord in plaats van de schade die elke slag oplevert.

Scoren

Een zuivere slag is er een die netjes op de aangewezen scoringspunten landt. Om te scoren, moet een bokser een schoon contact maken met de knokkels van zijn handschoen, hetzij op het hoofd of op het deel van het lichaam boven de riem. Juryleden kennen de score toe door voor elke slag op de knop van het computerscoresysteem te drukken. Drie van de vijf ringside-juryleden moeten op de knop drukken in maar liefst een seconde na elkaar.

Tijdens een onderlinge strijd, dat wil zeggen wanneer de vechters van dichtbij vechten, worden scores toegekend aan de speler die de betere stoten of uitwisselingen gooit.

Slagen die niet worden toegekend, zijn die welke de regels van amateurboksen overtreden, stoten die niet op de witte strook van de knokkels van de handschoenen zijn beland en die zonder gewicht.

Rondes

Afhankelijk van welke sportorganisatie de amateurbokswedstrijd sponsort, kan het aantal minuten per ronde variëren van twee tot drie minuten. Toch blijft het aantal rondes gelijk. Voor zowel de Gemenebestspelen als de Olympische Spelen zijn er 4 rondes die elk drie minuten duren. Voor andere wedstrijden, zoals die gesponsord door de Amateur Boxing Association, zijn er echter slechts twee minuten voor elke wedstrijd.

Beschermende uitrusting

Boxers zijn verplicht om beschermende hoofddeksels te gebruiken. Handschoenen hebben een witte streep rond de knokkels. De officiële handschoenen wegen slechts 10 gram en moeten de standaard witte strip hebben.

Officials

De belangrijkste man op de ring is de scheidsrechter die in principe toezicht houdt op het gedrag van de spelers. Hij zorgt ook voor het handhaven van fair play en het reguleren van bewegingen op de ringen. Ook pakt hij alle overtredingen in de ring aan.

Gewichtsklassen (boksen)

In tegenstelling tot professioneel boksen heeft amateurboksen alleen de basisgewichtsverdelingen. Ze bestaan uit het volgende (van de lichtste gewichtsklassen tot de zwaarste gewichtsverdelingen):

 • Light Flyweight
 • Flyweight 46,27 KG
 • Bantamweight  (52.16 – 53.52 kg)
 • Featherweight (55.33 – 57.15 kg)
 • Lightweight  (58.96 – 61.23 kg)
 • Light Welterweight 61,23kg
 • Welterweight (63.50 – 66.67 kg)
 • Middleweight (69.85 – 72.57 kg)
 • Light Heavyweight (76.20 – 79.37 kg)
 • Heavyweight, and  90,72Kg
 • Super Heavyweight Geen

Basisregels

Boxers mogen alleen in de ring om te vechten als ze de juiste beschermende kleding en aanbevolen shirts en broeken dragen.

De vechter met hogere punten, ongeacht de kracht van de slagen, wint.

De bokser moet snel bewegen, omdat amateurboksen slechts 3 tot 4 ronden duurt, afhankelijk van de sponsor van de wedstrijd.

De winnende bokser wordt bepaald door het aantal punten, behalve op wedstrijden waarbij de scheidsrechter het spel heeft gestaakt. Bij een gelijkspel zullen de juryleden de slechtste en beste scores aftrekken van de totale score van de bokser. De winnaar is degene met de meeste punten over.