5 veelgemaakte fouten om vet proberen te verliezen

0
243
Dumbells and tape measure
Dumbells and tape measure

FOUT #1: Het volgen van een te snel dieet

Veel mensen willen meteen resultaat zien dus ze nemen drastische maatregelen als een manier om gewicht te verliezen. Pas op voor iedere aanpak welke gebaseerd is op extreme vermindering van calorie inname, het volledig uitsluiten van bepaalde voedingsmiddelen of voedingsmiddelen en woorden als “reiniging” en “vasten” bevatten. Dit soort dieetplannen zijn niet houdbaar en zullen op lange termijn zelfs niet veilig zijn. Sterker nog, rigide dieetmethodes resulteren in een verhoogde kans op eetbuien en andere eetstoornissen dan meer flexibele methodes. Bovendien veroorzaakt een snelle afname van gewicht vaak in het meer verlies van spiermassa dan langzamere methodes.  Er is geen onderzoek beschikbaar dat door andere wetenschappers wordt ondersteund waarbij wordt aangetoond dat de bovenstaande methodes resulteren in het verlies van gewicht op de lange termijn.

PROBEER HET VOLGENDE: Volg een dieetplan met als doel het verlies van 1% van je totale lichaamsgewicht of minder (dit komt voor de meeste mensen neer op ongeveer 500 – 750 gram per week) met een flexibele aanpak waarbij je varieerde maaltijden met voedingsmiddelen uit voedingsmiddelen (tenzij dit om medische redenen niet toegestaan is) nuttigt.

FOUT #2: Enkel met lichte gewichten trainen

De meeste mensen schakelen, wanneer zij met een dieet beginnen, over van work-outs met zware gewichten waarmee spiermassa wordt opgebouwd naar work-outs met lichte gewichten een groot aantal herhalingen. Alhoewel er niets mis is met het trainen met een bepaald aantal herhalingen als doel  – aangezien iedere hoeveelheid herhalingen voordelen kan bieden in de context van een uitgekiend trainingsprogramma – staat het compleet negeren van zware gewichten tijdens het volgen van een dieet garant voor het verlies van spiermassa. Het gebruik van lichtere gewichten leidt meestal tot minder lange rustpauzes om zo de hartslagfrequentie hoog te houden en meer calorieën te verbranden. Maar door de rustpauzes tussendoor drastisch te verminderen zorgt ervoor dat het aantal herhalingen in de volgende setjes – en dus het trainingsvolume – afneemt. Dit is niet positief aangezien dit volume gekoppeld wordt aan het kweken van spiermassa.

PROBEER HET VOLGENDE: Blijf ook trainen met zware gewichten en varieer het aantal herhalingen, zorg voor genoeg rust tussendoor en richt je op het verbeteren van je prestaties in de sportschool.

FOUT #3: Een overdaad aan cardio-fitness oefeningen

Het eerste wat veel mensen doen wanneer zij gewicht willen verliezen is meer tijd besteden aan cardio fitnessoefeningen, vaak in drastische hoeveelheden. Het is niet ongewoon dat mensen van geen cardiofitness oefeningen in de winter naar één uur per dag of langer overstappen in de zomer terwijl zij een crash idieet – welke overigens tot het verlies van spiermassa kan leiden – volgen. Onderzoek heeft aangetoond dat des te vaker je een cardio fitness sessie houdt, des te langer deze sessie duurt en des te minder intensief deze sessie is. De cardio fitness sessies verstoren bovendien de toename van het formaat en kracht van je spieren. Een andere veelvoorkomende misvatting in de race naar het verliezen van gewicht is cardio fitness in de ochtend, op een lege maag. Recente studies laten geen verschil zien in gewichtsverlies tussen het uitvoeren van cardio fitness oefeningen op een lege en een volle maag.

PROBEER HET VOLGENDE Voer enkel cardio fitness oefeningen uit tot op een hoogte dat dit nog steeds nuttig is in het bereiken van jouw doel: het verliezen van gewicht. Cardio fitness is enkel een methode om een gebrek aan calorieën te creëren en zal dan ook niet het hoofddoel van jouw work-out moeten zijn.

FOUT #4: Teveel afhankelijk zijn van supplementen

Het overmatig innemen van supplementen trekken een gebrekkig trainingsschema of een tekort aan voedingsstoffen – welke aan het hoofd zou moeten staan van ieder respectabel plan om gewicht te verliezen – niet recht. Supplementen zijn bedoeld voor wat de term zelf al aangeeft – een supplement voor een work-out schema dat al compleet is en wordt aangevuld met een gezond en volwaardig dieet. Zelfs de supplementen waarvan het nut wel wetenschappelijk is aangetoond zullen niet het verschil maken of het gebrek aan een gezond dieet compenseren.

PROBEER HET VOLGENDE Richt je op het eten van de juiste voedingsmiddelen, een goed trainingsschema en cardio fitness om gewicht te verliezen en niet op het innemen van supplementen

FOUT #5: Gebrek aan discipline

Iedereen wilt meteen resultaat zien. Maar als zij niet zo snel vooruitgang zien als zij gehoopt hadden, dan raakt men vaak ontmoedigd waardoor zij stoppen met het volgende van een dieet en minder consequent worden in het eten van de juiste voedingsmiddelen en het volgen van een trainingsschema. Dit gebrek aan discipline resulteert weer in een nog tragere vooruitgang en uiteindelijk gooit men dan het bijltje er helemaal maar bij neer.

PROBEER HET VOLGENDE Wees geduldig als het aankomt op het beoordelen van vooruitgang. Nuttige veranderingen in de opbouw van het lichaam voor op de lange termijn nemen nu eenmaal tijd in beslag. Richt je op het consequent eten van de juiste voedingsmiddelen, het volgen van het trainingsschema en het uitvoeren van cardio fitness oefeningen en je zult na verloop van tijd het verschil zien.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in